5 март / БИТИЕ

на

прочит за деня: Битие 36 – 39 глава

ДЕЦАТА ПОВТАРЯТ МОДЕЛА НА РОДИТЕЛИТЕ СИ

„А Израил обичаше Йосиф повече от всичките си чада, защото беше син на старостта му; и му бе направил шарена дрешка. Но братята му, като гледаха, че баща им го обичаше повече от всичките му братя, намразиха го и не можеха да му говорят дружелюбно.“ (Битие 37:3-4)

Не ще и дума, конфликтите между децата в едно семейство са заложени от грешките на родителите! Яков обичал Йосиф повече от останалите си деца и демонстрирал така, че предизвикал ревността им. Неправилният родителски модел на Яков за взаимоотношения с децата му е причината те да имат неправилни взаимоотношения помежду си! Нека ви напомня, че самият Яков и брат му Исав са били отглеждани от родителите им с такова погрешно отношение: „Исак обичаше Исав, защото ядеше от лова му; а Ревека обичаше Яков.(Битие 25:28)

Яков, който си е патил от този модел на фаворизиране, сам го повтаря, когато идва неговия ред да бъде родител. Спомнете си, че и ние, като деца, когато сме се сблъсквали с поведение, което сме приемали като проявена неправда от родителите ни, сме си казвали: „Аз няма да постъпвам така с децата си!” Но когато идва нашият ред да бъдем родители, без да се замисляме, повтаряме техния модел на възпитание. И точно в това се състои проблема:
ГРЕШКИТЕ ПРИ ВЪЗПИТАНИЕТО НА РОДИТЕЛИТЕ
СЕ ПОВТАРЯТ И УСЛОЖНЯВАТ ПРИ ВСЯКО СЛЕДВАЩО ПОКОЛЕНИЕ!

Разбира се, ако с искрено сърце се стремим към Бог и изпълняваме Неговата воля, Бог може да преобърне грешките ни за наше добро така, както това се случва с Йосиф и братята му. Но Божията воля не е да повтаряме погрешните модели на нашите родители, а да следваме Неговия модел на бащинство!

Ние не знаем каква щеше да бъде историята на Израил, ако я нямаше тази ревност между синовете на Яков. Но ако Бог може да обърне за добро нашето неправилно поведение, то колко повече онова, което е по Неговата воля, ще бъде за наше благословение и за Негова прослава!

*          *          *

„Възпитавай детето отрано в пътя, по който трябва да ходи; и не ще се отклони от него, когато остарее!“ Притчи 22:6

„И вие, бащи, не дразнете децата си, а ги възпитавайте в дисциплина и наставление Господне.“ Ефесяни 6:4

„Брат, онеправдан, е по-недостъпен от укрепен град; и разногласията са като лостове на крепост.“ Притчи 18:19

Без добри бащи няма добро възпитание – въпреки всички училища. Николай Карамзин

Баща е този, който възпитава, а не този, който създава.  Менандър

Възпитанието е велико дело – от него зависи съдбата на човека. Висарион Белински

Възпитанието е усвояване на добри привички. Платон

Румен Иванов
повече публикации от автора може да откриете на
https://golyamotochetene.wordpress.com

Вашият коментар