Заблудени

на

Четем: Матей 22:23-33

Противниците на Исус не успявали да оборят учението Му, затова търсели начин да Го притиснат публично с неудобни въпроси. Не знам колко време и усилия им е коствало да измислят тази история за седемте братя и тяхната „наследена“ съпруга, но си представям колко самодоволни са били, когато са Му задавали въпроса-клопка: „И тъй, във възкресението на кого от седемте ще бъде жена, защото те всички я имаха?“ Самодоволни лица, прикрити усмивки, готови да избухнат в подигравателен смях.

Садукеите не са били глупави мъже, те са изучавали Писанията, но не са ги разбирали. Те изобщо не са се интересували чия ще бъде жената, а са атакували Исусовото учение за възкресението на мъртвите. Исус не спори с тях, не им обяснява, не се ядосва. Той дава отговор според мислите в сърцата им: „Заблуждавате се, като не знаете Писанията, нито Божията сила.“ Исус е знаел, че са се заблудили поради своето високоумстване, заблудили са се от високомерие, заблудили са се заради гордостта, че знаят всичко. Съвсем като нас, хората на 21 век.

Сигурно и на вас се е случвало да говорите за любовта и верността в семейството, за святостта на брака или за каквото и да било друго, свързано с вярата в Исус, а насреща да ви се подсмихват многозначително. После да обсъждат думите ви зад гърба ви и да кроят планове как да ви поставят натясно. Но те не разпознават, че именно вие носите в себе си нещо безценно, на което, ако обърнат внимание, би могло да спаси живота им. Буквално!

Ако тази седмица някой коментира вярата ви с високомерие и светска мъдрост, не се ядосвайте, не спорете и не им обяснявайте. Кажете им като Исус: „Вие много се заблуждавате.“ И се помолете на Небесния Отец да има милост към тях.

Даниела Енчева

Вашият коментар