9 ЮЛИ/ ЛЕВИТ

на

прочит за деня: Левит 13-15 глава

ТЪРСИ ЛЕЧЕНИЕ БЕЗ ДА ЗАРАЗЯВАШ

„ …ето законът за прокажения в деня, когато се очиства: да се заведе при свещеника; и свещеникът, като излезе вън от стана да прегледа; и ако прокаженият е оздравял от раната на проказата, …След това нека дойде в стана, но да живее вън от шатъра си седем дена. (Левит 14:2,3,8)

Ако сте ходили в гората на пикник и сте събирали дърва за огън, знаете, че се случва да се убодете на парче дърво, да се порежете на нещо остро или някой трън да ви се забие в пръста. Може неволно да се нараним и когато сме у дома, в градината или на работното място. Никак не е приятно. Когато децата ми бяха малки, постоянно имаха някакви рани, които трябваше с много любов да лекуваме. Но когато се разболяваха от нещо по-тежко, се налагаше да ги изолират в болницата за лечение.

Бог говори и на Моисей, че когато един човек има рана от проказа, а тя е заразна, този човек да се отдели от стана/обществото за 7 дни. Бог иска този човек да се отдели, за да не зарази останалите. Сега нека да видим това в духовен смисъл. Понякога получаваме различни рани от света около нас, даже и от близки приятели. Случва се даже и от вярващи хора да сме наранени, от гнила дума или отношение.  Не го планираме или искаме, но се случва.

В такъв момент Бог търси твоето изцеление, преди да си започнал да заразяваш останалите със своята болка. Тази болка води до обида, обидата – до огорчение, а то – до непростителност, отдръпване и… веригата може да продължи в различни посоки. Така раната се разраства и ти пречи да бъдеш ползотворен за другите. Тъй като не се чувстваш добре, си мислиш, че ако го споделиш с двама- трима, ще ти олекне. Но при споделянето, трябва да търсиш изцеление, а не одобрение на начина по който се чувстваш в момента. Търсиш ли одобрение, така заразяваш останалите със своята болка, обида, горчивина и недоверие… и за капак, така няма да се изцелиш! Повярвай ми, пробвал съм го и знам че не работи.

„И внимавайте, да не би някой да не достигне до Божията благодат; да не би да поникне някой горчив корен, та да ви смущава, и мнозинството да се зарази от него; (Евр.13:15).

Бог казва, че в процеса на изцелението, свещеникът е този, който след 7 дни трябва да провери какво е положението с раната и ако тя е добре, да обяви човека за чист или здрав пред другите. Човекът не е преценявал сам дали е добре или не, а свещеникът е правел това. Това ни показва, че връзката ни с божия служител в този момент е много важна. Недей да страниш от него и не се срамувай да отидеш на „проверка”, защото това е за твоя полза.

Ако имаш рана, търси лечение, а не одобрение!

Пламен Борисов

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s