3 Юни / Галатяни

на

прочит за деня: Галатяни 1-3 глава

ТРАДИЦИИ И ДУХ

Толкова ли сте неразумни, че като започнахте в Духа, сега се усъвършенствате в плътта?(Галатяни 3:3)

Църквите в областта на Галатия са имали отличен старт в пътя на вярата. Получили са от Павел истинското благовестие. Но после дошли някакви нови учители и взели да ги поучават, че трябва да пазят старите юдейски правила и предписания. Това докарва Павел до ужас и недоумение. Как е възможно някой да замени свободата си в Христос с робуване на отживелици? Как е възможно някой  да опита свободата и радостта от водителството на Святия Дух, а после да се върне към неща, които обвързват и отнемат всичко това?

Ако мислим, че тези проблеми отдавна не съществуват и не ни интересува какво е ставало преди векове в Галатия, грешим. Защото опасността човек да се откаже от свободата в Христос и от чудесното водителство на Духа винаги съществува. Дяволът си има верни служители, които полагат грижи да помрачат живота на вярващите не само с откровен атеизъм, но и с фалшификации на християнство.

Става дума за опитите за връщане на ритуалността, на обредите и практиките, които водят към привидно благочестие, но не и към истински духовен живот. Няма как да не попаднем на някой загрижен брат или на някоя чевръста сестра, които да вземат да ни учат кое как се прави, кога какво се изисква и на кого какво се дава. Традиции, традиции… Нищо лошо няма, но животът в Духа е много по-успешен от спазването на някакви правила, измислени от някого и невинаги съответстващи на Божието слово. Призивите „ Това прави така…“ и „ Това не прави “ ни отнемат свободата в Христос и лишават Святия Дух от възможност да ни води по Своите верни пътища. Толкова пъти се е случвало в историята хората да бъдат товарени с безсмислени ограничения и разпореждания. Това никак не води до подобряване на духовния живот, а до затъването във формализъм и заблуди.

Молитва: Небесни Отче, давай ни нови и нови опитности на действието на Святия Дух, за да познаваме свободата, която Той носи и да не се увличаме по празни ограничения. Благослови църквата Си да бъде водена единствено от Неговата сила и мъдрост.

Тема за размисъл: Действието на Святия Дух винаги е уникално.

Данаил Налбантски
още размисли на автора можете да откриете на @DanielNalbantski във Facebook или Messenger

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s