26 Май / Лука

на

прочит за деня: Лука 5-6 глaва

 ОБРАТНИЯТ СВЯТ

„…Блажени сте вие, бедните, защото е ваше Божието царство…“

Чета изброените „блаженства“ и си давам сметка, че Исус описва обратния свят. Всичко онова, от което човек се страхува, счита за срамно и се мъчи всячески да избегне, като бедност, глад, плач и тъга, омраза, подигравки и отхвърляне, Той нарича „блаженство“, разбира се, ако ни е сполетяло заради любовта ни към Човешкия Син. И ни насърчава да скачаме и танцуваме от радост, когато се намерим в такава ситуация, защото получаваме награда в обратния свят.

От друга страна, всичко, към което сме свикнали да се стремим, като богатство, задоволеност, веселие и смях, добра репутация и известност, Той нарича „горко“, тоест, направо за оплакване.

И какво излиза? За да живея в Божието царство, трябва да вляза в обратния свят, също както Алиса преминава през огледалото и влиза в свят, където всичко е на обратно – например, можеш да четеш книга, само като я държиш пред огледало.

Ами то било съвсем просто! Правиш обратното на онова, което си свикнал да правиш тук и така живееш в Божието царство. Обичаш враговете си, вместо трескаво да търсиш начин да ги ликвидираш, правиш добро на онези, които те мразят, благославяш тези, които те проклинат и се застъпваш пред Бога за онези, които те нараняват и използват най-безобразно. А ако някой стигне до там, че да те удари, предлагаш му и другата си страна, вместо така да го фраснеш, че да не си и помисли друг път да те докосне.

Интересното е, че в обратния свят не трупаш точки с качества като доброта, човечност, почтеност и т.н. Може да си добър и порядъчен човек, да обичаш хората, както и те теб, да им правиш добро, да даваш назаем, когато те помоли някой и ти знаеш, че е честен и ще ти върне парите, както си е редно, и въпреки това, Исус те нарича грешник (Лука 6:32-34).

Май най-после проумях великата тайна на Божието царство! Вместо да се стремиш да бъдеш добър, което винаги ми се е струвало доста абстрактно, трябва да правиш нещата на обратно. Еврика! Ясно и конкретно! Само че просто опитай и да видим как ще ти се получи?

Оказва се, че за да можеш да правиш нещата на обратно, трябва да влезеш в обратния свят, също както Алиса преминава през огледалото, за да влезе в този свят. И кое е това огледало, вероятно се чудиш?

Отговорът се намира малко преди това, в Лука 5:8, където Петър изведнъж се оглежда в очите на Онзи, Който стои пред него, и виждайки незаслужената любов стаена в тях, пада на колене и извиква: „Иди си от мен, Господи, защото съм грешен човек“.

Присъствието на Святия Бог е моето огледало. Оглеждайки се в него виждам греха си и спонтанният вик на покаяние ми отваря вратата към обратния свят, за да живея в Царството на Онзи, Който е дал живота си, за да го направи достъпно за мен.

Габриела Николова

Реклама

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s